Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wróć do Forum cocartaSerwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez admin w 15 July 2008 14:10Zapraszamy do uczestnictwa w serwisie cocarta oraz jego testowania. Prosimy zgłaszać wszelkie poprawki.
Re: Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 16 July 2008 19:18no nareszcie ...właśnie zauważyłem, że cocarta została oficjalnie podpięta na głównej stronie ...gratulacje 
jedna drobna uwaga, której wcześniej nie zgłaszałem: sposób wyświetlania 'pracy dnia' - jest ona docinana tylko na dwóch krawędziach, jeżeli ktoś doda ramkę do pracy będzie to niezbyt ciekawie wyglądać (imo)
pozdrawiam
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 16 July 2008 19:54Uwagi:
- chciałem wyedytować opis pod pracą - nie można 
- tagi są inne jak pierwotnie wpisałem i nie ma opcji ich zmiany
Wysłane przez Mariusz Sarzyński w 18 July 2008 19:42Re: Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 19 July 2008 18:37@Mariusz: też o tym mówiłem na głównym forum (strona CSW)
odp.: "jest możliwość oceny własnej pracy, nie trzeba z niej skorzystać, ale taki jest mechanizm..." (redaktorCSW)
ok ...serwis wystartował, pojawiają się pierwsze prace
...szkoda tylko, że dyskusji brak
dodam info na UMK Community - może wpadnie trochę studentów
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 19 July 2008 19:38Uwagi (cd):
- imo niepotrzebnie jest wymagany temat przy komentowaniu prac (czemu ma on służyć?)
- edycja postów pozwoli uniknąć w przyszłości bałaganu - teraz mam dwa posty z rzędu, normalnie dodałbym uwagi do powyższego (tego będę się czepiał, aż do chwili, gdy postawię na swoim
)
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 21 July 2008 18:23...odnośnie docinania pracy dnia - to dobrze zobrazuje dlaczego pomysł nie jest najlepszy:
http://img376.imageshack.us/img376/1233/cswpdqw2.jpg
...tzn byłoby ok, gdyby obszar docięcia nie był ustawiany automatycznie
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 23 July 2008 11:58Uwagi (cd):
- monolog w tym miejscu nie zachęca innych do zgłaszania uwag
- przydałby się odstęp między miniaturkami prac
- częstotliwość akceptacji prac - teraz nie ma wielu użytkowników, ale z czasem ich przybędzie... i taki falowy wysyp nie będzie sprzyjał komentowaniu / dyskusjom
- fajnie by było gdyby gdzieś było okienko z info o ostatnich komentarzach, które pojawiły się pod własnymi pracami
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 23 July 2008 22:26Re: Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 24 July 2008 01:02- dodałem pracę jakiś czas temu, ale wysłałem do akceptacji dopiero teraz... po akceptacji nie pojawiła sie wśród nowych, tylko między starszymi z okresu w którym była dodawana...
Wysłane przez redaktorka CSW w 24 July 2008 11:59to że nie odpisujemy nie znaczy że nie czytamy
dziękujemy za wszystkie uwagi czekamy na kolejne
w ciągu dwóch tygodni przedstawimy podsumowanie pojawiających się problemów
Wysłane przez Michał Ryczkowski w 27 July 2008 22:17Wiem ze to moze malo istotne ale denerwujacy jest maksymalnz rozmiar pracy.
(za brak polskich znakow przepraszam)
Wysłane przez supersonik w 29 July 2008 13:56uwagi:
- odstepy miedzy miniaturami prac wprowadzilyby wieksza czytelnosc - popieram uwagę ob. Dąbrowskiego Krzysztofa
- po powiekszeniu miniaturki nie mozna przeglac kolejnych prac. Trzeba wrocic do strony z miniaturkami.. i tak w kolko...
))
Wysłane przez supersonik w 29 July 2008 13:58Re: Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez de.eł w 30 July 2008 11:50przy każdym kliknięciu w klawiaturę, pisząc to teraz, skacze mi cały ekran, przesuwając się automatycznei do góry tak, że nie widzę,, co piszę.Toż to jakaś masakra, zróbcie coś, bo zwariuję, błagam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Druga rzecz: jak wysłałam pierwszy post to zamiast loginu wyświtliło się moje imie i nazwisko, dzięki bogu mogłam zmienić w ustawienia swoje imie i nazwisko na ksywe - login. chce byc anonimowa, tylko , ze teoretycznie moje nazwisko, ktore podaje przy rejestracji nei powinno byc widoczne przy postach, tylko login pod ktorym chce byc znana.
Wysłane przez Małgorzata Kasprzykowska w 08 August 2008 12:34Re: Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 09 August 2008 00:32- gdzie poznikały opisy przy pracach? (podczas przeglądania)
- wybór pracy dnia jest oparty moim zdaniem o wątpliwy algorytm (przynajmniej przy tak małej liczbie ocen jaka się pojawia)
Wysłane przez Barbara Klein w 10 August 2008 16:48Re: Serwis społeczności internetowej CSW Toruń - cocarta
Wysłane przez redaktorCSW w 11 August 2008 10:04Tak, inne media w tej chwili możemy dodawać tylko jako link, zachęcamy do korzystania np. z youtube lub googlevideo.
Barbara Klein ostatnio napisał(a):
a co z innymi mediami?
czy animacje, muzyke itd mozna dodac tylko jako prace web?
Wysłane przez redaktorCSW w 11 August 2008 10:05Opisy przy pracach są wyświetlane przy wynikach wyszukiwarki, kiedy nawigujemy po tagach lub wyszukujemy po nazwach.
Natomiast co do algorytmu praca dnia, musieliśmy się zdecydować na jakiś automatyczny, ale generalnie zasada jest podobna jak w innych serwisach. Oddawanie głosów użytkowników ma realny wpływ na pracę dnia.
Krzysztof Dąbrowski ostatnio napisał(a):
- gdzie poznikały opisy przy pracach? (podczas przeglądania)
- wybór pracy dnia jest oparty moim zdaniem o wątpliwy algorytm (przynajmniej przy tak małej liczbie ocen jaka się pojawia)
Wysłane przez redaktorCSW w 11 August 2008 10:06Tagi można edytować (dodawać) podczas edycji swojej pracy w zakładce kategoryzacja.
Małgorzata Kasprzykowska ostatnio napisał(a):
Proszę o pomoc - czy mogę ustawić tagi dla swoich prac już po ich zatwierdzeniu?
Wysłane przez redaktorCSW w 11 August 2008 10:08Musieliśmy jakoś ograniczyć rozmiar prac, ponieważ nie posiadamy takiego zaplecza serwerowego jak np. google
Przy większych rozmiarach prac mogłoby się okazać, że po paru miesiącach działania cocarty nie ma już miejsca na nowe prace...
pozdrawiamy
Michał Ryczkowski ostatnio napisał(a):
Wiem ze to moze malo istotne ale denerwujacy jest maksymalnz rozmiar pracy.
(za brak polskich znakow przepraszam)
Wysłane przez Krzysztof Dąbrowski w 13 August 2008 12:17"Opisy przy pracach są wyświetlane przy wynikach wyszukiwarki, kiedy nawigujemy po tagach lub wyszukujemy po nazwach."
OK, ale jak klikam sobie na coś w 'nowych pracach' to opisu nie widzę - a patrząc nie patrząc w ten właśnie sposób większość osób przegląda regularnie zawartość serwisu. Niekiedy ten opis może odegrać kluczową rolę w interpretacji / zrozumieniu pracy...