Co daje witamina C

Co daje witamina C


Co daje witamina C. Ponieważ przeziębienie jest zwykle wywoływane przez jeden z wirusów układu oddechowego, antybiotyki są bezużyteczne, dlatego trzeba stosować inne środki do walki z infekcją wirusową. Wiele osób przyjmuje witaminę C, aby wzmocnić odporność i zapobiec przeziębieniom. Ale czy stosowanie tej organicznej substancji naprawdę może uchronić przed przeziębieniem?

Kwas askorbinowy wspiera układ oddechowy człowieka

Witamina C (kwas askorbinowy) została po raz pierwszy zaproponowana do leczenia infekcji dróg oddechowych po wyizolowaniu jej w latach 30 XX wieku, a stała się szczególnie popularna w latach 70.To wtedy naukowcy doszli do wniosku, że witamina C może zapobiegać i łagodzić przeziębienia. Co daje witamina C na przeziębienie? Kolejne badania potwierdziły, że regularne przyjmowanie kwasu askorbinowego miało spójny wpływ na skrócenie czasu trwania objawów przeziębienia. Nawet badanie przeprowadzone wśród osób narażonych na ekstremalny wysiłek fizyczny jak na przykład maratończycy wykazało, że kwas askorbinowy zmniejszył ryzyko przeziębienia o połowę. Nie wykazano natomiast jego działań niepożądanych.

Czy witamina C jest przydatna w ostrych infekcjach wirusowych dróg oddechowych i grypie?

Badania jednoznacznie zidentyfikowały związek witaminy C z tempem powrotu do zdrowia. Dzisiaj lekarze natychmiast przepisują witaminę C przy pierwszym leczeniu ostrych wirusowych infekcji dróg oddechowych lub przeziębienia, aby stymulować produkcję interferonu, zwiększyć aktywność leukocytów i zmniejszyć zatrucie tkanek. W czasie epidemii wirusologicznej regularne przyjmowanie tej witaminy zmniejsza ryzyko zachorowania. Potwierdzone działanie witaminy C i korzyści z jej stosowania na przeziębienia to: zmniejszenie ostrego okresu choroby, minimalizacja powikłań, ustąpienie objawów, szybki powrót do normalnego życia.

W jaki sposób dochodzi do infekcji wirusowych – jak sobie radzić?

Co daje witamina C
Co daje witamina C

Kiedy bakterie, drobnoustroje, wirusy i inne ciała obce dostają się do ludzkiego organizmu, leukocyty i fagocyty zaczynają aktywnie działać przeciwko nim. Powodując fagocytozę (proces wychwytywania i niszczenia patogennej cząstki) lub uwalnianie specjalnych substancji, które neutralizują obcą komórkę. Ze względu na przenikanie do organizmu specjalnych grup wirusów i ich aktywne rozmnażanie, u danej osoby rozwijają objawy przeziębienia. W tym momencie można spożywać pokarmy lub tabletki, kapsułki, proszek, zawierające witaminę C. Co daje witamina C, gdy doszło już do zachorowania? Wzmocni odpowiedź immunologiczną na patogen: limfocyty zaczną się szybciej dzielić i poruszać w krwiobiegu. Ważne jest, aby pamiętać, że w celu zmniejszenia nasilenia i czasu trwania przeziębienia, przebieg stosowania kwasu askorbinowego należy rozpocząć w ciągu 24 godzin od pojawienia się pierwszych objawów i kontynuować przez co najmniej 5 dni.

Jak kwas askorbinowy wpływa na odporność?

Czy witamina C jest w stanie wzmocnić układ immunologiczny? Układ odpornościowy to system określonych struktur i procesów, których głównym celem jest ochrona człowieka przed różnymi patogenami. Odporność jest dwojakiego rodzaju: wrodzona (skóra, linia włosów, fagocyty, leukocyty) i nabyta (przeciwciała). Fagocyty i limfocyty gromadzą witaminę C w wysokich stężeniach, która chroni tego typu komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, czyli negatywnym działaniem wolnych rodników. Jeśli patogen dostanie się do organizmu człowieka, leukocyty zaczynają wydzielać specyficzne toksyny, takie jak kwas podchlorawy i peroksyazotyn – te substancje czynne zabijają patogeny, ale jednocześnie mogą uszkadzać same leukocyty.

Wynika z tego, że witamina C, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, chroni komórki odpornościowe przed ich samouszkodzeniem. Ponadto leukocyty wytwarzają specjalne białka o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym, a kwas askorbinowy zwiększa ich produkcję. Ponadto zwiększa zdolność motoryczną limfocytów B i T oraz wzmaga ich podział. W ten sposób witamina C wzmacnia układ odpornościowy i pomaga leukocytom i fagocytom szybko radzić sobie z patogennymi mikrocząsteczkami. W związku z tym zaleca się stosowanie kwasu askorbinowego zarówno w zapobieganiu przeziębieniom, jak i w jego leczeniu.

Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w pokarmach roślinnych

Pokarmy z największą zawartością witaminy C:

  • Owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut)
  • Papryka i papryczki chili
  • Dzika róża, rokitnik zwyczajny, jarzębina czerwona
  • Pietruszka, koperek, tymianek, szpinak
  • Brukselka, biała kapusta i kalafior
  • Brokuły
  • Jabłka, ananasy, kiwi, truskawki
  • Czarna porzeczka, borówka.
  • Pomidory i ziemniaki.

Alternatywnie można przyjmować witaminę C w suplementach diety, które dostępne są nie tylko w popularnych tabletkach, ale również, jako pastylki do ssania i proszek do rozpuszczania w wodzie. Jej standardowa dawka w tabletkach to 500 mg. Ilość kwasu askorbinowego dostającego się do organizmu z pokarmem może być niewystarczająca dla osoby chorującej na przeziębienie, dlatego w takich przypadkach należy przyjmować witaminę C w podanych wyżej formach.