Ile kosztuje fotografia produktowa

Ile kosztuje fotografia produktowa


Ile kosztuje fotografia produktowa. Fotografowanie jedzenia to szczególnie delikatne zajęcie. Najważniejsze jest tutaj właściwe wykorzystanie światła, gry cieni, refleksów, aby produkt wydawał się apetyczny i chciało się go kupić. Zadaniem fotografa jest pokazanie go z jak najkorzystniejszej strony. Ważne jest, aby zrozumieć, co klient chce otrzymać. Apetyczne zdjęcia produktów to klucz do udanej sprzedaży w każdej restauracji czy cateringu dietetycznym. To także doskonała wizytówka firmy, która chce z sukcesem wypozycjonować swój markowy produkt na rynku. Wysokiej jakości zdjęcia są kluczem do dobrej sprzedaży bez względu na to ile kosztuje fotografia produktowa.

Fotografia produktowa – fotograf żywności

Fotografia produktowa jest słusznie uważana za odrębny, samodzielny kierunek fotografii. Należy zauważyć, że znajomość praw kompozycji, umiejętność pracy ze światłem i kolorem, ścisłe przestrzeganie kanonów fotograficznych nic nie znaczą bez chęci eksperymentowania i przechodzenia przez próby i błędy. Najczęstszym zadaniem fotografa kulinarnego jest fotografowanie potraw do menu i katalogów. Przy wszystkich pokusach, trzeba iść utartą ścieżką – gość restauracji chce zobaczyć całe danie i trzeba dać mu taką możliwość.

Sytuacja zmienia się, gdy fotografuje się danie, aby zareklamować miejsce. W takim przypadku należy pokazać najkorzystniejsze fragmenty, aby klient pragnął sięgnąć po daną potrawę nawet ze szkodą dla realizmu. Wykonując fotografie produktowe fotograf jest także stylistą jedzenia przygotowuje produkty do zdjęcia, uwzględnia dziesiątki subtelności niedostępnych dla laików. Inteligentne wykorzystanie światła to podstawa umiejętności fotografa. Światło pomaga podkreślić kształt i kolor produktów, zwrócić uwagę widza na właściwe detale i ukryć te, które mogą rozpraszać.

Ile kosztuje fotografia produktowa?

Ile kosztuje fotografia produktowaCzy można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie? Jakie czynniki przemawiają za kosztem fotografii produktowej? Na pewno ilość zamawianych zdjęć oraz stopień skomplikowania zadania. Każde studio wykonujące fotografie produktowe ma własny cennik i wykonuje specjalistyczną wycenę po skonkretyzowaniu zamówienia. Przeglądając dane w Internecie można spotkać się z różnymi cenami wykonania takich usług. Średni koszt fotografii produktowych – packshot wynosi od 25 złotych do 40 złotych za jedno ujęcie. W przypadku fotografii gastronomicznej cena profesjonalnej sesji zdjęciowej zaczyna się od 300 złotych.

W przypadku fotografii produktowej zaaranżowanej z dodatkami koszt można określić od 50 złotych za jedno ujęcie. W każdym przypadku dokładny koszt uzgadniany jest z fotografem. Profesjonalny fotograf żywności fotografuje danie w taki sposób, aby odsłonić jego najbardziej korzystne strony. To jest sekret udanej sesji zdjęciowej.

Fotografia produktowa w marketingu produktu

W dzisiejszych czasach jedzenie wybierane jest zgodnie z zasadą reklamy. Wizualizacja, jako integralna część marketingu, może znacząco wpłynąć na popyt na dany produkt. Profesjonalny fotograf pomoże sprawić, że jedzenie będzie wyglądało apetycznie, sprawiając, że klient będzie chciał kupić ten konkretny produkt lub danie. Aby to zrobić, wystarczy użyć odpowiednich kątów i podkreślić niektóre elementy. Wszystko to wykona fotograf produktowy, który fachowym okiem z łatwością określi, jakie oświetlenie najlepiej nadaje się do realizacji konkretnego pomysłu. Początkowo goście restauracji przeglądając menu oceniają smak i świeżość potraw na podstawie obrazu. Profesjonalny fotograf kulinarny uchwyci tematy fotografii podczas robienia zdjęć potraw do menu tak, aby apetyt obudził się już od samego spojrzenia na fotografię. Ludzie jedzą oczami, dlatego szczególnie ważne jest, aby dopiero po obejrzeniu zdjęcia mieli chęć na zakup produktu.

Czy fotograf jest również stylistą jedzenia?

Wiele osób myśli, że szef kuchni może łatwo zastąpić stylistę jedzenia, ale faktem jest, że postępuje zgodnie z przepisem i robi piękną prezentację dania, a stylista modyfikuje tę samą prezentację pod kątem zdjęcia, rozumie i widzi, jak danie będzie wyglądać w kadrze. Fotograf będący jednocześnie stylistą żywności wybiera idealne owoce i warzywa, mięso i ryby do sesji zdjęciowej, wszelkie produkty w kadrze muszą mieć reprezentacyjny wygląd, aby stworzyć smaczny obraz, który będzie sprzedawał produkt.

Fotografia żywności rzadko ogranicza się do rzeczywistej fotografii produktów do menu i katalogów. Doświadczony fotograf, który udowodnił wysoki poziom profesjonalizmu, jest często zapraszany do fotografowania w celach reklamowych i jest to odpowiedzialne zadanie. Jeśli fotografowanie potraw w celu zilustrowania menu można nazwać kreatywnym, ale jednak rutyną, to podczas fotografii reklamowej od fotografa oczekuje się pewnego poziomu kreatywności, umiejętności stworzenia czegoś, czego jeszcze nie było.

Przyzwoita rozdzielczość oryginalnych zdjęć pozwala umieścić zdjęcia na stronie internetowej restauracji. Nadrzędnym celem fotografii kulinarnej jest różnorodność celów promocyjnych. Czasami zdjęcie potrawy kulinarnej wykonane na zamówienie firmy produkcyjnej (zakład gastronomiczny, restauracja) może być samo w sobie wartościowe i wykorzystane w oryginale. Ale coraz częściej fotograf tworzy ilustrację – wizerunek potrawy. Fotografowanie potraw i napojów może realizować różne cele – stworzenie idealnego wizerunku produktu, wyeksponowanie dania w menu, podkreślenie zalet i ukrycie wad. Uchwycenie smaku na zdjęciach nie jest łatwym, ale wymagającym zadaniem dla profesjonalisty.